Nieuws

Lees hier het verhaal van Melle: "Ik had 0 conditie en rookte, ik dacht nu is het klaar"

Mijn reis naar een gezond leven met ONE80 Personal Fit Studio

Melle Koster (51 jaar)

Mijn reis naar een gezond leven begon in 2012 toen Wieteke startte met wat nu de Small Group Personal Trainingen zijn. In kleine groepjes van niet meer dan tien mensen trainen onder begeleiding van een personal trainer.

Nadat ik was afgestudeerd in 2005 (het einde van veertien jaar deeltijdstudie) ben ik gaan sporten, iets wat ik heel lang niet had gedaan. Een keer per week krachttraining en een keer per week Body Pump.

Nadat de sportschool waar ik trainde stopte moest ik naar een andere. Hier deed ik hetzelfde als bij de vorige sportschool. Maar echt opschieten deed het niet. Ik voelde mij redelijk maar wist ook dat ik veel te zwaar was en dat mijn conditie niet om over naar huis te schrijven was. Toen heb ik tegen Wieteke - die ik ondertussen had leren kennen - weleens verzucht: “ik weet het echt niet”. Daar moeten we nu nog weleens om lachen, want zij wist het wel.

Wieteke begon toen met “groepstrainingen”. En dat sprak mij wel aan; wel een soort van Personal Training maar tegen een redelijk tarief. Het waren (en zijn!) pittige trainingen met een combinatie van kracht en cardio gegeven door een gepassioneerde trainster die je aanspoort om je grenzen op te zoeken, je uitdagingen en de rand van je comfort zone. Een gevleugelde uitspraak van Wieteke is namelijk “outside your comfort zone is where the magic happens”.

Toen kwam er een moment dat ik nooit zal vergeten. Het was ergens in juli 2012. We hadden een pittige oefening gedaan met de “battle ropes” en ik lag volledig buiten adem op de grond. Toen heb ik letterlijk gedacht “ik moet stoppen met roken” want dat deed ik nog (het lijkt een eeuwigheid geleden); drie weken later heb ik mijn laatste sigaret uitgemaakt en er nooit meer één aangestoken. Daarna ging het trainen beter, al is er weleens een springtouw door de zaal gevlogen omdat ik dat gewoon niet kon en mij dat frustreerde. Nu, ruim acht later, draai ik mijn hand niet meer om voor een minuutje meer of minder springen en dan denk ik daar weleens aan terug.

Dat was het tweede deel van de reis. Maar nog steeds was ik te zwaar en moest er nog iets gebeuren. Ik had hulp nodig, maar dat toegeven is heel moeilijk en heeft bij mij tijd gekost. In het tweede kwartaal van 2013 startte Wieteke met weer een groep van het door haar ontwikkelde programma “Reset your Life”, een op Obese (waarin Wieteke een van de eerste trainers was) gebaseerd programma van een jaar met twee keer per week intensief sporten en begeleiding van een psycholoog en een diëtist. Dat sprak mij erg aan en ik heb me er voor ingeschreven, de beste beslissing die ik ooit heb genomen.

"Ik viel 25 kg af en ik ben gaan hardlopen. In 2018 liep ik mijn eerste marathon"

Dat zette echt de knop om. In een jaar tijd ben ik veel gezonder gaan eten, veel meer gaan sporten en voelde mezelf bijna dagelijks beter. In dat jaar ben ik zo’n 25 kilogram afgevallen. En ik heb het na dat jaar “volgehouden”. Ik sportte zo langzamerhand elke dag. Ik ben gaan hardlopen, heb een tijd aan spinning gedaan en bleef bij Wieteke in de Small Group Training.

Maar er kwam meer bij. Ik ging eens een Mudrun doen met medesporters. Ik ging steeds meer hardlopen totdat het tijd werd om eens een “wedstrijd” te lopen. Dat werd de bruggenloop in 2015 in Rotterdam, een loop van 15 kilometer; wat was dat gaaf. Dat smaakte naar meer. Dus een loop van 10 kilometer hier (Schiedam), een halve marathon daar (Amsterdam) en een paar keer de kwart marathon in Rotterdam.

In 2017 kwam ik over de finish op de Coolsingel na de kwart marathon en toen kriebelde het al, zal ik… zal ik gaan voor het ultieme doel van een hardloper, een marathon. 42 kilometer en 195 meter; dat is - zoals ze in Rotterdam zeggen - een pokken-eind. Na wikken en wegen wist ik het. Ja ik ging het doen!

En welke marathon moet je dan kiezen? Eigenlijk is er dan maar één: #demooiste; de Marathon van Rotterdam. Dat vergde weer een andere benadering. Niet alleen moest ik veel meer gaan lopen, even een stukje lopen op zondag werd 20, 25, 35 kilometer en er kwamen intervaltrainingen bij. Maar ik wilde het hele plaatje goed hebben en toen ben ik ook Personal Trainingen gaan doen bij ONE80 Personal Fit Studio. Naomi (één van de toppers van het team van Wieteke) ging me daarin begeleiden. Ook met veel passie, kennis en de nodige aansporing want dat zit er bij het hele team van Wieteke voor 200% in. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik op 8 april 2018 met tranen van blijdschap in mijn ogen over de finish op de Coolsingel liep. Ik had het gedaan, Ik wist waar ik vandaan kwam en ik wist waar ik nu was. Het was zwaar en de laatste 10 kilometer waren een hel, maar je stopt niet, je gaat door want daar heb je voor getraind en anders sleept het publiek je erdoor, want dat is #demooiste.

Als je er één hebt gedaan smaakt dat naar meer want het is nu eenmaal #demooiste, dus na weer een halve marathon in Valencia stond ik in 2019 weer aan de start voor dat “pokken-eind”. En weer was het fantastisch, weer was het mooi en ging het beter dan in 2018.

En wat je twee keer hebt gedaan wil je een derde keer want er was nog wel wat te verbeteren maar in Rotterdam lopen is ook ongelofelijk mooi. Ook in 2020 zou ik dus weer de marathon lopen. Ik was weer aan het trainen: hardlopen, groepstrainingen en Personal Trainingen maar toen kwam Corona en dat gooide alles stil, geen (halve) marathons meer, ONE80 Personal Fit Studio dicht. Paniek, ik was een sporter geworden (het duurde een tijd voordat ik dat durfde te zeggen, maar dat is een ander verhaal), wat nu?

Gelukkig konden een aantal dingen wel. Zoom trainingen, buiten trainen, hardlopen en ook in mijn eigen huis creëerde ik een mini-sportschool. Ook ben ik toen begonnen met Yoga, een fijne aanvulling. Want sporten moest ik blijven doen, het was onderdeel van mijn leven geworden, ik ben een sporter en ik heb het al lang niet meer over volhouden. Gelukkig konden er na een tijdje weer verschillende dingen binnen de maatregelen en dat greep ik dan ook met beide handen aan.

Ook gezond eten was en is een onderdeel van mijn leven geworden. Veel groenten, goed vlees en niet te veel andere koolhydraten, daar doet mijn lichaam het goed op weet ik nu. Daar stopte ik dan ook niet mee.  Dat wil niet zeggen dat ik nooit snoep en altijd maar aan de salade zit. Nee, ook in een gezonde levensstijl past weleens een koekje, een glas wijn of zelfs een wekelijkse “cheat day” alhoewel dat laatste niet echt in mijn systeem zit. Het gaat erom dat alles in balans is en dat je het bewust doet. Dus echt genieten van dat koekje of dat glas wijn en niet zomaar naar binnen proppen of gooien.

Het einde van de Corona-tunnel lijkt in zicht en veel mensen hebben last van de gelijknamige kilo’s. Ik heb er zelf weinig last van omdat ik ben blijven trainen, ben blijven sporten; alles binnen de mogelijkheden die de maatregelen bieden en die ONE80 Personal Fit Studio bood en biedt. Maar een stukje fietsen, hardlopen of wandelen kan altijd en overal; daar heb je niemand anders voor nodig dan jezelf.

En mocht je wel iemand nodig hebben die je helpt om van die kilo’s af te komen; of nog beter om met jou de reis te beginnen naar een gezonde levensstijl dan kan ik ONE80 Personal Fit Studio van Wieteke van den Boogert met haar fantastische team van harte aanbevelen. Ook nu zijn er ondanks de maatregelen voldoende mogelijkheden om te starten met die reis. Een reis die zwaar kan zijn, een reis die mooi is, maar in ieder geval een reis die je bewust maakt van het belangrijkste dat je hebt en dat is je gezondheid!

Wil je meer weten over mijn reis, via ONE80 Personal Fit Studio kun je altijd contact met mij opnemen.

Groetjes Melle

Meer nieuws

close linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram